PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D50, a karta pamięci SD 4GB



amator
02-07-2011, 18:52
Kupiłem se kartę pamięci SD 4GB. Włożyłem se ją do aparatu Nikon D50 i ........zero uciechy z karty. Pokazuje się mrugający komunikat CHR. Tę samą kartę włożyłem do aparatu Nikon D5000 i......aparat kartę widzi, jest wszystko OK. Jedyne wytłumaczenie to takie, że karta ma za dużą pojemność. Czy moje przypuszczenia są słuszne, czy trza coś ustawić w aparacie ? Proszę o pomoc w tym temacie.

cezark
02-07-2011, 18:55
a jest to napewno SD jak piszesz czy SDHC bo to już jest różnica,urządzenie na SD z reguły nie obsługuje formatu SDHC ale SDHC obsługuje z reguły SD....

amator
02-07-2011, 19:17
Pisze SD4/4GB. Kupiłem w Optimalu w Skoczowie.

---------- Post dodany o 20:07 ---------- Poprzedni post dodany o 20:04 ----------

Kingston....to SD4/4GB to pisze u dołu małymi literkami...a bardziej na środku karty pisze większymi literami SDHC...chyba wiesz jak to wygląda...facet na 100% zapewniał że to jest SD...

---------- Post dodany o 20:17 ---------- Poprzedni post dodany o 20:07 ----------

Proszę znawców tematu o odpowiedź na pytanie postawione wcześniej. Czy pojemność karty w przypadku Nikona D50 ma znaczenie. Bo być może jest to faktycznie karta SDHC.

cezark
02-07-2011, 19:17
o ile wiem to kingston największą SD robi z pojemnością 2Gb,wszystko o większej pojemności to SDHC,twoja to ewidentnie SDHC więc działac nie będzie....4GB SD robi transcend,sam mam taką i smiga,to jest największa pojemność jaką może mieć SD ale robi ją bardzo mało producentów min.transcend

amator
02-07-2011, 19:22
Czyli gościu w Optimalu kwalifikuje się do przeszkolenia....

cezark
02-07-2011, 19:29
Czyli gościu w Optimalu kwalifikuje się do przeszkolenia....
jeśli chodzi o rozróznianie SD od SDHC to tak ale jeśli problemem jest sam aparat czyli maksymalna pojemność jego karty no to pojęcia mieć nie musiał,zresztą ja też nie wiem jaką pamięć on obsługuje

amator
02-07-2011, 19:33
I własnie ponawiam pytanie do fachowców. Czy Nikon D50 obsługuje karty większe niż SD 2GB. Z Twoim twierdzeniem że nie musi znać danych technicznych aparatu się zgodzę, ale jeżeli sprzedał mi faktycznie kartę SDHC to będzie troszkę z nim dyskusji w sklepie....

lucy_s3
02-07-2011, 19:41
Ja też kiedyś kupiłam sobie tą kartę, nawet nie przyszło by mi do głowy, że to się dzieli na sd/sdhc, (:)) laik) a teraz patrze, że rzeczywiście pod sd jest symbol hc :) nie interesowałam się tym więcej, ponieważ w instrukcji obsługi aparatu znalazłam tabelki, w których wyszczególniono ile zdjęć/filmów w zależności od rozdzielczości mieści się na karcie i najwyższa wymieniona to 1GB, stąd wywnioskowałam, ze to max dla tego aparatu. A karty (aż 2!!) służą jako nośniki pamięci...

amator
02-07-2011, 19:44
A ja dalej czekam na konkretną odpowiedź na moje pytanie...?

cezark
02-07-2011, 20:15
z tego co wypluło google na forach to twój aparat obsługuje tylko SD do 2 GB

apcik
02-07-2011, 20:22
no niestety masz racje, starsze modele aparatów nie 'czytają' tak pojemnych kart pamięci... najbezpieczniej jest kupić karte max 1 GB bo może mieć problem z zapisem na dwójce i będzie je zapisywać nie we właściwej kolejności.

życzę powodzenia ;]

amator
02-07-2011, 20:23
dzięki "cezark"....obsługa Optimala jednak jest wykwalifikowana...temat dla mnie skończony...dobranoc wszystkim zainteresowanym tematem...

marlonka
02-07-2011, 20:25
Bo SD to max 2GB...Powyżej to już są SDHC...Pan w sklepie znać się nie musi.Nie musi wiedzieć i znać obsługi każdego aparatu...Jak kupujesz aparat to najpierw czytasz instrukcję obsługi a dopiero potem użytkujesz...

amator
02-07-2011, 20:32
''apcik"...dwójka u mnie działa bezproblemowo....a 'marlonce " dzięki za cenne uwagi

---------- Post dodany o 21:32 ---------- Poprzedni post dodany o 21:28 ----------

Sumując całą dyskusję to jednak gościu w Optimalu nie zna się na rzeczy. Sprzedał mi kartę niby SD 4GB, a z Waszych wypowiedzi wynika że kart SD 4GB nie ma w handlu. Są 4GB ale już SDHC. Chyba Was dobrze zrozumiałem i pojąłem ?

cezark
02-07-2011, 20:34
Bo SD to max 2GB..
no właśnie nie bo są też 4gb,taką produkuje transcend i sam taką mam...

marlonka
03-07-2011, 12:34
ale przeczytaj dobrze bo ja widzę je u producenta i jak nic jest napisane że to SDHC...

cezark
03-07-2011, 13:42
to jest SD 4gb,mam nawigację która przyjmuje tylko SD i jak włożę SDHC niezależnie od pojemności to karty nie widzi a jak włożę tą to działa
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c907c0b64ff8126c.html