Brenna | Cieszyn | Czeski Cieszyn | Chybie | Dębowiec | Goleszów | Hażlach | Istebna | Jasienica | Jaworze | Ostrawa | Skoczów | Strumień | Ustroń | Wisła | Zebrzydowice

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: domowy chleb

  1. #1

    domowy chleb

    Witam wszystkich serdecznie. Chciałam zapytać kto dziś piecze chleb-taki pachnący chlebuś. Właśnie dziś upiekłam. Przyszli gości i wszystko zjedli , będę musiała jutro zarobić na nowy.Może zachęcę kogoś do wypieku własnego chlebka bez konserwantów, takiego pachnącego kminkiem ale uwaga ja zarabiam chleb na piwie nie miej obawy to tylko witaminy dzieci też mogą jeść! A więc kto pierwszy się zgłosi po przepis

  2. #2
    Avatar arnika
    Dołączył
    May 2011
    Płeć
    Mieszka w
    Głównie wieś
    Postów
    3,291
    Wpisów
    131
    Ja piekłam. Piekłam, ale zapomniałam odłożyć zakwas i jakoś się nie mogę zmobilizować teraz .
    Ale przepisem możesz się podzielić .
    Nigdy nie prowadź dyskusji z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, potem pokona doświadczeniem...

  3. #3
    ale ja piekę chleb na suszonych drożdżach i na piwie a nie na zakwasie za długo czekania na zakwas prawie tydzień a chlebek jadamy codziennie.

  4. #4
    Avatar wisiketa
    Dołączył
    Mar 2011
    Płeć
    Mieszka w
    na ulicy ślepej
    Postów
    6,865
    Wpisów
    1
    Na bezalkoholowym?

    Wysłane z mojego HTC Desire 816 przy użyciu Tapatalka
    ( ͡° ͜ʖ ͡°)

  5. #5
    Avatar arnika
    Dołączył
    May 2011
    Płeć
    Mieszka w
    Głównie wieś
    Postów
    3,291
    Wpisów
    131
    Ja mam taki dość bezproblemowy przepis, że się garść ciasta zostawia do następnego pieczenia.

    No, ale daj przepis na Twój chleb .
    Nigdy nie prowadź dyskusji z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, potem pokona doświadczeniem...

  6. #6
    Avatar arnika
    Dołączył
    May 2011
    Płeć
    Mieszka w
    Głównie wieś
    Postów
    3,291
    Wpisów
    131
    Pochwoliła sie i poszła .

    A co z tym przepisem?
    Nigdy nie prowadź dyskusji z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, potem pokona doświadczeniem...

  7. #7
    Avatar wisiketa
    Dołączył
    Mar 2011
    Płeć
    Mieszka w
    na ulicy ślepej
    Postów
    6,865
    Wpisów
    1
    Ja też jestem ciekaw

  8. #8
    wybaczcie nie było mnie ale zaraz sie postaram dokładnie podać ( bo z ta dokładnością jest różnie) A więc: 25 dkg mąki pszennej ( wrocławska) 25 dkg mąki żytniej do wypieku chleba domowego (dostępna wszędzie). 1 łyżeczka soli kopiata,1 paczuszka drożdży suchych i 450 ml letniego piwa.dodać 1 płaska łyżeczkę kminku,Zamieszać aż się zrobi ciasto. Dać do głębokiej miski przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godziny ( ja zostawiam na 3 godz.)Ciasto wyjąć na lekko podsypaną mąką stolnicę u nie mata silikonowa, zagniatać z 10 minut ( rozciągać ciasto i składać kilka razy). Foremkę np. keksówkę dłuższą wysmarować smalcem i oprószyć mąką. Ciasto włożyć do foremki włożyć do woreczka foliowego na 1 godz. Piekarnik rozgrzać do 240 st.C -włożyć foremkę ( bez woreczka!) do piekarnika. Po 10 min. obniżyć temp. do 200 st. i piec dalsze 50 minut. Chlebek wyłożyć na kratkę i posmarować pędzelkiem zimna wodą z solą.Chlebek b. smaczny ale wymaga trochę czasu. Jeszcze jedno nie kroić chleba przed upływem 2 godz. Smacznego.

  9. #9
    Avatar wisiketa
    Dołączył
    Mar 2011
    Płeć
    Mieszka w
    na ulicy ślepej
    Postów
    6,865
    Wpisów
    1
    Dzięki, ale mąkę przenną zamienie na żytnią, chleb ma być z mąki żytniej. Kminek dajesz mielony czy cały?

  10. #10
    Do wisiketa
    pisałam że daję mąkę pół na pół = mąka wrocławska 450 oraz mąka żytnia. To jest chleb pszenno-żytni.Taki jak kupuje sie w Czechach Kminowy-długo świeży i pachnący.Kminek obojętnie jak ktoś lubi mocny zapach to cały robie i tak i tak delikatniejszy jest ten mielony.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •