Brenna | Cieszyn | Czeski Cieszyn | Chybie | Dębowiec | Goleszów | Hażlach | Istebna | Jasienica | Jaworze | Ostrawa | Skoczów | Strumień | Ustroń | Wisła | Zebrzydowice

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: domowy chleb

  1. #11
    Avatar wisiketa
    Dołączył
    Mar 2011
    Płeć
    Mieszka w
    na ulicy ślepej
    Postów
    6,865
    Wpisów
    1
    Dzięki, w sobotę biorę się za wypieki.

    Wysłane z mojego HTC Desire 816 przy użyciu Tapatalka
    ( ͡° ͜ʖ ͡°)

  2. #12
    Cytat Napisał venis Zobacz post
    ale ja piekę chleb na suszonych drożdżach i na piwie a nie na zakwasie za długo czekania na zakwas prawie tydzień a chlebek jadamy codziennie.
    My też jadamy codziennie - a robię na zakwasie - zostawiasz troszkę zakwasu do następnego "chlebka" - dokarmiasz mąką żytnią i "kisisz". W 24h masz gotowy na kolejny chlebek. Pieczenie jest dziecinnie proste - dosypuję mąkę żytnią lub pszenno-żytnią, dolewam wodę i 1,5 łyżeczki soli, dodaję ziarna - słonecznik, pestki dyni, sezam - co mam w domu - zarabiam, formuję, w ciepłe miejsce na ok. 3h - i do pieca na 40-50 minut. Pycha! mięciutki, chrupiąca skórka, pyszny!

  3. #13
    Avatar wisiketa
    Dołączył
    Mar 2011
    Płeć
    Mieszka w
    na ulicy ślepej
    Postów
    6,865
    Wpisów
    1
    Zawsze się zastanawiam, czemu ciasto trzeba wyrabiać 1O minut, ja po trzech minutach już dochodzę, to znaczy ciasto mam wyrobione. Ale trzymam się przepisu i wyrabiam i wyrabiam i wyrabiam 1o minut.
    Wy też wyrabianie ciasto 10 mint?
    ( ͡° ͜ʖ ͡°)

  4. #14
    Cytat Napisał wisiketa Zobacz post
    Zawsze się zastanawiam, czemu ciasto trzeba wyrabiać 1O minut, ja po trzech minutach już dochodzę, to znaczy ciasto mam wyrobione. Ale trzymam się przepisu i wyrabiam i wyrabiam i wyrabiam 1o minut.
    Wy też wyrabianie ciasto 10 mint?
    Na zakwasie nigdy nie wyrabiałam, nie wyrabiam i nie zamierzam wyrabiać 10 minut Zamieszam i do rośnięcia!

  5. #15
    Avatar wisiketa
    Dołączył
    Mar 2011
    Płeć
    Mieszka w
    na ulicy ślepej
    Postów
    6,865
    Wpisów
    1
    Ostatnio gadałem z piekarką, powiedziała mi że gluten się wtedy uwalnia, gdy ja zapytałem, co to znaczy, czy wtedy będzie chleb bez glutenu czy z glutenem, bo jak nie będę mieszał 1o minut, to ja rozumie że gluten się nie uwolni i go zjem jako niewolnika😁
    A jeżeli będzie mąką bezglutenowa to nie trzeba wyrabiać 1o minut.
    Tu trzeba by zapytać tych co ich organizm nie toleruje glutenu.
    Smacznego domowego chlebka życzę wam😋
    ( ͡° ͜ʖ ͡°)

  6. #16
    Cieszę się że pieczecie chlebek w domu.Ale Bibulec pisze że 3 godz. daje rosnąć i do pieca. Otóż nie Po wyrośnięciu trzeba ciasto jeszcze dobrze kilka minut zagniatać(rozciagać),potem do foremki albo na plech i też znowu czekać 20 minut. Piec w temp. 200 st 50 minut, a po upieczeniu posmarować słoną wodą aby skórka była mięciutka i błyszcząca. Smacznego i udanego wypieku.

  7. #17
    Avatar wisiketa
    Dołączył
    Mar 2011
    Płeć
    Mieszka w
    na ulicy ślepej
    Postów
    6,865
    Wpisów
    1
    Pierwsze słyszę😱.
    Ja nie czekam 2 czy 3 h, gdy ciasto urośnie to wtedy daje do pieca, w domu raz jest cieplej raz zimniej, czasami wystarczy półtora godziny i wrzucam wygarowane ciasto do rozgrzanego pieca.
    ( ͡° ͜ʖ ͡°)

  8. #18
    Kilka przydatnych informacji: jeśli ciasto na chleb jest bezglutenowe (mąka ryżowa, kukurydziana, gryczana, jaglana), nie trzeba wcale wyrabiać - wystarczy wymieszać i już. Ciasto czysto pszenne wyrabia się najdłużej, bo się je piecze bez formy. Długie wyrabianie sprawia, że gluten "staje się elastyczny" i utrzymuje kształt chleba.

    Najlepiej robić ciasto na zakwasie (wtedy żytnie, pszenno żytnie), jest dużo zdrowsze niż to na drożdżach szybko rosnące.

  9. #19
    Moja babcia, która mieszkała na wsi często piekła taki swój, świeży. Uwielbiałem do niej przyjeżdżać, taki chleb zawsze wtedy na mnie czekał. Teraz już niestety nie znajdę drugiego tak smakującego. Niestety zostaje mi kupowanie chleba w lokalnych piekarniach.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •