Brenna | Cieszyn | Czeski Cieszyn | Chybie | Dębowiec | Goleszów | Hażlach | Istebna | Jasienica | Jaworze | Ostrawa | Skoczów | Strumień | Ustroń | Wisła | Zebrzydowice

Strona 1 z 25 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 244

Temat: Ciasteczka Bożonarodzeniowe

  1. #1

    Ciasteczka Bożonarodzeniowe

    z uwagi na zbliżające się święta może ktoś wrzuci jakieś fajne sprawdzone przepisy na ciasteczka świąteczne, tradycyjne i nie tylko, które królują u Was w domach... jako że będę pierwsze święta spędzać w nowym domu, to postanowiłam w tym roku zaszaleć z wypiekami

  2. #2
    Najlepsze ciasteczka na święta to rogaliczki waniliowo-orzechowe (przepis mojej Mamy, ja jeszcze nie próbowałam ich robić):

    28dkg mąki
    28dkg masła
    10dkg cukru
    10dkg orzechów włoskich mielonych
    2 duże żółtka lub 3 małe
    (cukier puder z wanilią lub cukrem wanilinowym do obtoczenia)


    Składniki wymieszać i dobrze wyrobić. Z ciasta zrobić wałeczek, pociąć na kawałki, uformować rogaliki i upiec w 190stC ok. 20 min (trzeba obserwować, czy się upiekły, można piec trochę dłużej). Gorące obtaczać w cukrze pudrze z wanilią (lub cukrem wanilinowym).

    Inne:

    Rogaliczki z orzechów laskowych

    50dkg cukru
    10dkg masła
    15dkg mąki
    5dkg mielonych orzechów laskowych
    otarta skórka z cytryny


    Wszystkie składniki dokładnie utrzeć, uformować wałek, pociąć na kawałki i uformować rogaliki. Upiec w 180stC (też ok 20 min - trzeba obserwować).

    Kocie oczka

    20dkg mąki
    7dkg smalcu
    7 dkg masła
    7 dkg cukru
    2 żółtka
    (przysmak - daktyle, rodzynki, figi, orzechy, migdały...itp)

    Zmieszać składniki, wyrobić, uformować kuleczki, z jednej strony zamoczyć je w białku. Zrobić wgłębienie - włożyc w nie przysmak, posypać cukrem kryształem, upiec w 180stC.

    Ciastka drobne maślane

    14dkg zimnego przesmażonego masła
    14dkg margaryny
    14dkg cukru pudru
    3 żółtka
    42dkg mąki tortowej
    1 cukier wanilinowy


    Margarynę, cukier puder, żółtka, mąkę i cukier wanilinowy zagnieść stopniowo dodając zimne przesmażone masło. Formować małe kulki, piec na jasnozłoty kolor w 180stC (kulki się "rozleją").

    Kurze oczka

    10dkg orzechów mielonych
    10dkg cukru pudru
    2 łyżki kakao
    1 żółtko
    (dodatkowo 1 żółtko i 4 dkg cukru pudru na kogel mogel)


    Zagnieść składniki, formować kuleczki o średnicy 1,5cm. Na środku każdej zrobić dołek. Z żółtka i cukru utrzec kogel-mogel i wypełnić nim dołeczki. Wynieść do zimnego pomieszczenia lub lodówki do zastygnięcia.

    Grzybki

    15dkg cukru pudru
    15dkg mielonych migdałów lub orzechów
    1 białko
    (kakao na "kapelusze")


    Zagnieść składniki, podzielić na 2 nierówne części (1/3 i 2/3). Do większej części dodać kakao. Formować z niej lekko spłaszczone kuleczki - kapelusze. Z mniejszej (jasnej) części formować mini wałeczki - trzonki. Kapelusze i trzonki łączyć ze sobą białkiem.

    No i ja jeszcze piekę pierniczki, ale nie bawię się z wyrabianiem całego ciasta od podstaw, tylko kupuję ciasto na piernik w torebce (chyba Gellwe, taka niebieska paczuszka) i tam na opakowaniu jest też przepis na pierniczki - na pewno dodaję do tego jeszcze przyprawę do pierników, cukier wanilinowy, cynamon i imbir (i wydaje mi się, że w przepisie na małe pierniczki nie ma miodu - a ja dodaję go tyle, ile jest w przepisie na opakowaniu na duży piernik). Jeśli masz ochotę wyrabiać pierniczki od początku do końca polecam blog mojewypieki.blox.pl - tam jest chyba z tryliard przepisów (a poza tym mnóstwo innych receptur na udane ciasta i ciastka), bardzo fajnie krok po kroku wszystko opisane (najlepiej przeczytać też komentarze, często wytłumaczone są w nich wszystkie niejasne punkty).

    Życzę powodzenia
    Ostatnio edytowane przez dziewczynazcieszyna ; 21-11-2011 o 10:25

  3. #3
    bardzo dziękuje za przepisy na pewno wykorzystam niektóre... a szukam jeszcze przepisów na ciasteczka bez pieczenia

  4. #4
    Bez pieczenia? To może te się przydadzą

    Kokosowe pałeczki

    0,25 kg mączki kokosowej (ewentualnie drobne wiórki)
    80 g masła
    3 żółtka
    0,25 kg cukru pudru.

    Wszystkie składniki wyrobić ręką. Początkowo wydaje się, że się nie da, ale trzeba być cierpliwym i w końcu ciasto się wyrobi. Na jakąś godzinkę odstawiamy w zimne miejsce a potem formujemy pałeczki dł. jak kto lubi, ja robię takie 5-7 cm. Na koniec polać je rozpuszczoną polewą czekoladową.

    Zawijaniec kokosowy (u mnie w domu zwany salcesonem)

    Ciasto
    15 dag biszkoptów
    15 dag cukru pudru
    2 dag kakao (dekomoreno)
    rum, trochę mleka

    Krem
    15 dag masła
    15 dag kokosu
    15 dag cukru pudru

    Składniki ciasta wyrobić ręką, potem rozwałkować. Na ciasto nałożyć niezbyt grubą warstwę kremu i zwinąć jak roladę. Schłodzić w lodówce i pokroić na plasterki ok. 1 cm grubości. Gotowe

  5. #5
    Avatar arnika
    Dołączył
    May 2011
    Płeć
    Mieszka w
    Głównie wieś
    Postów
    3,291
    Wpisów
    131
    Kocie oczka
    Kocie oczka - moje ulubione

    Jakby ktoś więcej zrobił to mogę odkupić

  6. #6
    Hmmm...nie wiem, co na to nasz sympatyczny kocurek...

  7. #7
    Kurze oczka i grzybki są bez pieczenia

    ---------- Post dodany o 17:10 ---------- Poprzedni post dodany o 17:04 ----------

    Bez pieczenia z blogu wcześniej przeze mnie wymienionego robiłam jeszcze pralinki z mleka w proszku (pełnego, tego w niebieskim opakowaniu): http://mojewypieki.blox.pl/2008/11/S...-kuleczki.html

  8. #8
    Avatar Iwi
    Dołączył
    Aug 2011
    Płeć
    Mieszka w
    chata za wsią....pod lasem
    Postów
    8,877
    Wpisów
    40
    Mnie tam najlepiej kruche wychodzą, dodam do ciasta czekolady w proszku - mam czekoladowe, dodam skórki z mandarynki - mam mandarykowe, dodaję też przypraw korzennych albo wanilii. Jak się pieką to atmosfera robi się mega świąteczna, a ile radości dzieciaki potem mają przy dekorowaniu.....

  9. #9
    Avatar krysia62
    Dołączył
    Mar 2011
    Płeć
    Mieszka w
    gdzieś tam....... w lesie:)
    Postów
    20
    czy ktoś ma może przepis na CIASTECZKA ANYŻKOWE (takie z białą skorupką)
    Attached Images Attached Images

  10. #10
    Avatar Iwi
    Dołączył
    Aug 2011
    Płeć
    Mieszka w
    chata za wsią....pod lasem
    Postów
    8,877
    Wpisów
    40
    Ciasteczka anyżowe


    Ciasteczka anyżowe
    Skradły dzisiaj moje serce, są cudownie chrupiące i anyżowe.
    Przepis na 2 blachy ciasteczek:

    * 250g mąki,
    * 200g cukru,
    * 2 jajka,
    * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1 łyżka anyżu.

    1. Mąkę zagrzać (lekko podgrzałam w garnku).
    2. Cukier z jajkami ubić przy pomocy robota na puszystą masę.
    3. Anyż roztłuc w moździerzu (chociaż nie jest to konieczne).
    4. Mąkę wymieszać z anyżem i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego miodu.
    5. Na umączonej stolnicy uformować z ciasta wałeczki o średnicy ok 1,5 cm, pokroić na 5 cm kawałki, każdy kawałek ponacinać w 2 albo 4 miejscach i wygiąć na kształt podkowy.
    6. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na noc.
    7. Piec ok 25 minut w temperaturze 140°C.
    8. Nadają się do długiego przechowywania.
    Z przepisu Margot.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •