Brenna | Cieszyn | Czeski Cieszyn | Chybie | Dębowiec | Goleszów | Hażlach | Istebna | Jasienica | Jaworze | Ostrawa | Skoczów | Strumień | Ustroń | Wisła | Zebrzydowice

Strona 2 z 25 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 244

Temat: Ciasteczka Bożonarodzeniowe

  1. #11
    Avatar krysia62
    Dołączył
    Mar 2011
    Płeć
    Mieszka w
    gdzieś tam....... w lesie:)
    Postów
    20
    IWI-dzięki,ale to nie ten przepis.Szukam i czekam dalej

  2. #12
    Anyż kojarzy mi się z tym, że kiedyś wypiłam za dużo anyżówki i zdychałam cały dzień
    A moje ulubione ciastka to orzeszki ale nie mam foremki i nie mogę zrobić w tym roku

    Ciastka orzeszki:
    Składniki (na około 60 sztuk)
    ciasto:
    - 250 g mąki pszennej
    - 150 g masła lub margaryny
    - 120 g cukru pudru
    - 1 łyżka ciemnego kakao

    krem:
    - 100 g mielonych orzechów włoskich
    - 1/2 szklanki mleka
    - 150 g masła
    - 150 g cukru pudru
    - 30 g spirytusu


    Przygotowanie ciasta:
    mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać. Dodać cukier i kakao, wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Oddzielać niewielkie porcje ciasta (po ok. 4 g) i wylepiać natłuszczone pojedyncze foremki do wypieku orzeszków. Ustawić je na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez 15 minut.

    Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić w foremkach przez około 5 minut, potem wyjąć i zostawić do ostygnięcia.


    Przygotowanie kremu:
    mielone orzechy zalać gorącym mlekiem. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać zimną masę orzechową i powoli spirytus, dobrze zmiksować.

    Tak przygotowaną masą napełnić połówki orzechów i złożyć po dwie razem. odstawić w chłodne miejsce (do lodówki), do następnego dnia, a najlepiej na kilka dni.
    Cierpliwość zbiera róże

  3. #13
    no ale jakby bez foremek zrobic te orzeszki? zamiast do foremki to małe kawałki ciasta ułożyć na blaszcze i upiec a potem przelożyć masą?
    Cytat Napisał isabellka Zobacz post
    Anyż kojarzy mi się z tym, że kiedyś wypiłam za dużo anyżówki i zdychałam cały dzień
    A moje ulubione ciastka to orzeszki ale nie mam foremki i nie mogę zrobić w tym roku

    Ciastka orzeszki:
    Składniki (na około 60 sztuk)
    ciasto:
    - 250 g mąki pszennej
    - 150 g masła lub margaryny
    - 120 g cukru pudru
    - 1 łyżka ciemnego kakao

    krem:
    - 100 g mielonych orzechów włoskich
    - 1/2 szklanki mleka
    - 150 g masła
    - 150 g cukru pudru
    - 30 g spirytusu


    Przygotowanie ciasta:
    mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać. Dodać cukier i kakao, wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Oddzielać niewielkie porcje ciasta (po ok. 4 g) i wylepiać natłuszczone pojedyncze foremki do wypieku orzeszków. Ustawić je na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez 15 minut.

    Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić w foremkach przez około 5 minut, potem wyjąć i zostawić do ostygnięcia.


    Przygotowanie kremu:
    mielone orzechy zalać gorącym mlekiem. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać zimną masę orzechową i powoli spirytus, dobrze zmiksować.

    Tak przygotowaną masą napełnić połówki orzechów i złożyć po dwie razem. odstawić w chłodne miejsce (do lodówki), do następnego dnia, a najlepiej na kilka dni.

  4. #14
    Cytat Napisał sloneczkoxxx24 Zobacz post
    no ale jakby bez foremek zrobic te orzeszki? zamiast do foremki to małe kawałki ciasta ułożyć na blaszcze i upiec a potem przelożyć masą?
    Na to nie wpadłam. A chyba spróbuję. Uwielbiam te ciastka. Na wszystkich weselach zawsze wszystkie wyjadałam. Jakas ograniczona jestem, że na to wcześniej nie wpadłam Dzięki za pomysł
    Cierpliwość zbiera róże

  5. #15
    Polecam Wam książkę, która znowu jest do kupienia w Księgarni Piastowskiej na ul. Głębokiej, "Cieszyńskie ciasteczka".
    Same sprawdzone przepisy cieszyńskich gospodyń Nie tylko na drobne ciasteczka...


    ---------- Post dodany o 18:41 ---------- Poprzedni post dodany o 18:38 ----------

    Co do foremek na orzeszki polecam kupić w Czechach. Tam są takie bardziej łezkowate, bo w Polsce spotkałam tylko kulki, do orzechów zbytnio nie podobne.
    W zeszłym roku za 100szt foremek (wychodzi za jednym razem 50 orzeszków) płaciłam 95 koron. Teraz nie wiem ile kosztują.

  6. #16
    Ja lubie bomby i ule ale jeść

  7. #17
    Kasia1 ale to były pojedyncze foremki do orzeszków? Ja znam tylko takie jakby patelnie.
    Jak będę w Polsce to an pewno zajrzę do Czech w poszukiwaniu tych foremek. Jakies bardzo tanie Warto kupić.
    Cierpliwość zbiera róże

  8. #18
    Avatar Iwi
    Dołączył
    Aug 2011
    Płeć
    Mieszka w
    chata za wsią....pod lasem
    Postów
    8,877
    Wpisów
    40
    A pierniczki? Piekłyście? Ja się szarpnęłam w zeszłym roku. Ciasto było łatwe w przygotowaniu, pięknie pachniało jak się ciasteczka piekły, smakowały cudownie tylko...... trza było mieć naprawdę mocne szczęki żeby je ugryść.....
    Podobno błąd polegał na tym że dałam prawdziwy miód a nie sztuczny....
    A Wy co myślicie?
    Znalazłam też takie przepisy, wyglądają na nie zbyt skomplikowane
    http://www.styl.pl/raport-piekne-boz...nik,nId,420884

  9. #19
    krilady.
    Guest
    A piernik nie ma odstać, żeby zmięknął? A tak mi się jakoś zdaje...

  10. #20
    Avatar Iwi
    Dołączył
    Aug 2011
    Płeć
    Mieszka w
    chata za wsią....pod lasem
    Postów
    8,877
    Wpisów
    40
    Cytat Napisał krilady. Zobacz post
    A piernik nie ma odstać, żeby zmięknął? A tak mi się jakoś zdaje...
    No tuż ....piekłam je dwa tygodnie przed świętami......może miałam jeszcze wcześniej?

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •