Brenna | Cieszyn | Czeski Cieszyn | Chybie | Dębowiec | Goleszów | Hażlach | Istebna | Jasienica | Jaworze | Ostrawa | Skoczów | Strumień | Ustroń | Wisła | Zebrzydowice

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Temat: ciasto

  1. #1

    ciasto

    proszę o przepis na ciasto!
    o takie, które Wam się zawsze udaje, wykonywane jest ok 1/2 godziny (bez pieczenia), i które robicie przynajmniej raz w miesiącu (= jest pyszne i współtowarzysze nie mogą się bez niego obejść)

  2. #2
    Najprostsze ciasto świata, które nawet ja potrafię zrobić i wyszło za każdym razem

    Do jednej miski wrzucasz:
    3 szklanki mąki
    5 startych marchewek (tarka o dużych oczkach)
    6 jajek (najlepiej bez skorupki
    szklankę cukru
    szklankę oleju
    saszetkę cukru wanilinowego (WA_NI_LI_NO_WY)
    saszetkę proszku do pieczenia
    saszetkę przyprawy do piernika
    smakołyki wg uznania: orzeszki, rodzynki, suszone cokolwiek (banany, ananasy, morele, śliwki)

    Wszystko mieszasz łyżką (nie trzeba żadnych mikserów wyciągać, brudzić, rozkładać, myć, suszyć, składać, odkładać). Więc wszystko ładnie się połączy, wywalasz na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i na jakieś 50 min do piekarnika o temperaturze ok 60 stopni.
    A prawda jest taka, że jeśli czegokolwiek dasz za dużo lub za mało, łącznie z temperaturą i (w granicach rozsądku|) czasem pieczenia - ONO I TAK WYJDZIE. Ono wychodzi za wszelką cenę

  3. #3

    Dołączył
    Mar 2011
    Płeć
    Mieszka w
    Cieszyn
    Postów
    310
    Ja polecam najlepsze ciasto pod słońcem.
    Tu link do art.

  4. #4
    krilady.
    Guest
    pewnie dobre, ale dużo z tym roboty...ja tiramisu robię bardzo prosto, po prostu z gotowych biszkoptów:

    składniki:
    50 dag mascarpone
    3 jaja
    2 łyżki cukru
    łyżka miodu
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    4 łyżki koniaku lub rumu
    25 dag biszkoptów (polecam podłużne)

    Kawę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić, dodać alkohol -ja też dodawałam amaretto, a jak nie miałam nic kolorowego to dałam zwykłej wódki po prostu
    Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę, wymieszać z serkiem i sztywną pianą z białek.
    Płytką salaterkę lub tortownicę wyłożyć ciastkami tak, aby dokładnie przykryły dno. Każdy biszkopt przed ułożeniem zanurzyć na moment w ponczu kawowym ( jak biszkopty będą fajnie nasączone, takie mięciutkie to będą się rozpływały w ustach, ale nie mogą też być za miękkie, bo będzie z nich papka ).
    Na takim spodzie rozsmarowujemy połowę kremu i oprószamy kakao. Następnie znowu układamy biszkopty, smarujemy kremem i sypiemy kakao.

    Gotowe bez pieczenia i pyszne! Ja jeszcze gdzieś tam sypię drobno pokrojoną czekoladę, a wierzch polewam polewą do lodów rysując esy-floresy. Ciasto robiłam już też z połowy składników, ale na pewno trzeba mieć zapas biszkoptów, bo ja już leciałam w trakcie do sklepu

  5. #5
    a ja polecam tzw bananowca czyli:
    1 margaryna
    paczka biszkoptów
    3 galaretki truskawkowe
    kilogram bananów
    3/4 szkl. cukru

    cukier ucieramy z margaryna,dodajemy starte na tarce banany i dalej mieszamy nastepnie dodajemy 2 schłodzone galaretki i mieszamy.wylewamy dość zadką masę na poukładane na okrągłej tortownicy biszkopty(wczesniej polewamy je troche galaretką).wstawiamy do lodówki aż stęgnie.nastepnie układamy jakies owoce truskawki albo banany i zalewamy ostatnią galaretką ale nie żadką lecz już trochę stęgniętą.polecam pycha!

  6. #6
    Ciasto w 5 min do pieczenia w kuchence mikrofalowej

    Oto recepta na smaczne ciasto, które upieczemy ze zwykle dostępnych składników w... 5 minut.

    Idealna pozycja dla leniuchów, którzy głodnieją w przerwie reklamowej.
    Czego potrzebujemy:

    4 łyżeczki stołowe mąki (najlepiej tortowej
    6 łyżeczek stołowych cukru (lub cukru waniliowego)
    2 łyżeczki stołowe kakao
    1 jajko
    4 łyżeczki stołowe mleka
    3 łyżeczki stołowe oleju roślinnego
    0.5 łyżki stołowej proszku do pieczenia
    kubek / talerzyk (uwaga, ciasto wyrośnie!)
    Wypróbowane

    http://www.eioba.pl/a/1szd/instrukcj...asto-w-5-minut

  7. #7
    krilady.
    Guest
    tomtom - wypróbuję i mam tez smaka na tiramisu, muszę go sobie zrobić
    później podam jeszcze przepis na sernik wiedeński - przepyszny!

  8. #8
    Wiadomo, że nie jest to takie jak w piekarniku, (jest to coś podobnego do murzyna) ale jak przyjdzie niespodziewany gość to jest akurat. Można jeszcze zrobić masę i np. przekroić na pół ciasto i przełożyć masą, a na górę dżem Wariacji jest dużo.

  9. #9

    Ciasto na miodzie i jogurcie

    To się podepnę Przepis mojego autorstwa, dopiero za 2 razem mi wyszło, ale spróbujcie, jest po prostu przepyszne!

    Składniki
    1 kg mąki poznańskiej
    7 średnich jajek
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    80 g cukru
    310 g jogurtu pitnego (np. Danone)
    250-300 g miodu z lipy i akacji (płynnego), najlepiej 280 g
    1 mała łyżeczka soli, lekko czubata
    100 g rodzynek
    7 dk margaryny

    Rodzynki wstawić do wody do namoczenia na około 2 godziny.
    Do miski wsypać cały kilogram mąki, dodać margarynę, wbić jajka, dodać cukier waniliowy, cukier "zwykły", proszek do pieczenia, sól i miód i mieszać drewnianą łyżką lub kulą, aż margaryna będzie w drobnych kawałkach które niełatwo rozdrobnić kulą / łyżką. Wtedy dolewamy połowę z jogurtu i całość mieszamy mikserem, na dużych obrotach. W miarę zwiększania się gęstości ciasta dolewamy jogurtu cały czas mieszając, aż wlejemy całość jogrtu. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy już osągniemy cel, odcedzamy rodzynki, dorzucamy do masy i miksujemy na wolnych obrotach aż rodzynki nie będą oddzielać się samodzielnie od masy. Całość układamy do blachy i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego na 230 stopni na czas około 35 minut na środkową półkę piekarnika. Wystarczy pilnować przez szybkę kolor ciasta. Powinien być mocno zarumieniony.

    Powodzenia i mam nadzieję że będzie smakować
    Ciasto wychodzi takie miękkawe przez co właśnie jest pyszne

    Tu zdjęcie (telefonem niestety) :
    http://www.wielkiezarcie.com/recipe47309.html

  10. #10
    Krilady. daj znać jak zrobisz to ciasto w 5 min i czy smakowało

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •