Brenna | Cieszyn | Czeski Cieszyn | Chybie | Dębowiec | Goleszów | Hażlach | Istebna | Jasienica | Jaworze | Ostrawa | Skoczów | Strumień | Ustroń | Wisła | Zebrzydowice

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Temat: ciasto

  1. #21
    yoshiko nie wiedziałam,że takie cuś jest.... poszukam...

  2. #22
    krilady.
    Guest
    Cytat Napisał krilady. Zobacz post
    pewnie dobre, ale dużo z tym roboty...ja tiramisu robię bardzo prosto, po prostu z gotowych biszkoptów:

    składniki:
    50 dag mascarpone
    3 jaja
    2 łyżki cukru
    łyżka miodu
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    4 łyżki koniaku lub rumu
    25 dag biszkoptów (polecam podłużne)

    Kawę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić, dodać alkohol -ja też dodawałam amaretto, a jak nie miałam nic kolorowego to dałam zwykłej wódki po prostu
    Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę, wymieszać z serkiem i sztywną pianą z białek.
    Płytką salaterkę lub tortownicę wyłożyć ciastkami tak, aby dokładnie przykryły dno. Każdy biszkopt przed ułożeniem zanurzyć na moment w ponczu kawowym ( jak biszkopty będą fajnie nasączone, takie mięciutkie to będą się rozpływały w ustach, ale nie mogą też być za miękkie, bo będzie z nich papka ).
    Na takim spodzie rozsmarowujemy połowę kremu i oprószamy kakao. Następnie znowu układamy biszkopty, smarujemy kremem i sypiemy kakao.

    Gotowe bez pieczenia i pyszne! Ja jeszcze gdzieś tam sypię drobno pokrojoną czekoladę, a wierzch polewam polewą do lodów rysując esy-floresy. Ciasto robiłam już też z połowy składników, ale na pewno trzeba mieć zapas biszkoptów, bo ja już leciałam w trakcie do sklepu
    to moje tiramisu:
    tiramisu.jpg

  3. #23
    krilady- idziesz ty Smaka tak robić... pastwić się....

    piękne....

  4. #24
    krilady.
    Guest
    ....było pyszne....

  5. #25
    Czasami zbywa białek... np.przy pieczeniu świątecznych ciastek.

    To mój wypróbowany przepis na ciasto z białek.
    Ma kapitalną zaletę można je długo przechowywać w stanie wysuszonym i jest równie dobre.



    fot.własne

  6. #26
    krilady.
    Guest

    Przepis na najlepszy sernik wiedeński

    Oto przepis:

    1 budyń o smaku śmietankowym (z cukrem)
    1 cukier waniliowy
    0,5 kg białego sera (najlepiej od razu zmielonego, gotowego do serników)
    200 g cukru
    150 g masła
    6 jajek
    30 g migdałów siekanych
    30 g rodzynek

    Ser zmielić (ja zawsze kupuję gotowy ). Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę, a żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, połączyć z serem, dodać stopione i ostudzone masło (dlatego polecam na początku masło dać na piec, by potem nie czekać), wsypać budyń, rodzynki i migdały. Taką masę delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek.
    Całą masę wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec 50 min w temp. 180 st C.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową.


    Sernik jest puszysty i pyszny, a przy tym prosty i szybki w zrobieniu
    Ja nie posypuję cukrem ani nie polewam polewą - dla mnie sam w sobie jest pyszny. I mała tajemnica: zamiast rodzynek, których nie cierpię daję pokrojone śliwki..
    mniam

    SDC14597.jpg

  7. #27
    gellwetko Czy temperatura na pewno tylko 60 stopni ?
    Ostatnio edytowane przez lasherka ; 21-06-2011 o 21:19

  8. #28
    Avatar jendrus135
    Dołączył
    Mar 2011
    Płeć
    Mieszka w
    przeca wiycie,tam kaj chcecie
    Postów
    2,851
    tak 60 stopni,ale w cieniu. przepraszam,nie dało rady się powstrzymać.

  9. #29
    plus nawiew

  10. #30
    Ciast jest tyle gatunków,niektóre zaczynają się od pieczenia w niskich temperaturach ! Przepis na 50 stopni też znam(niestety jest to przepis na bezy)więc wyluzujcie trochę.W końcu od takich mistrzów na pewno się czegoś nauczę !

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •