[QUOTE=joje@;.
A kociołek a owszem owszem- znamy.[/QUOTE]
To sie nie nazywo kociołek ino dymfoki i walisz do niygo wszystko byle było masne a potym yno to tego Mastne :-)
[QUOTE=joje@;.
A kociołek a owszem owszem- znamy.[/QUOTE]
To sie nie nazywo kociołek ino dymfoki i walisz do niygo wszystko byle było masne a potym yno to tego Mastne :-)
kociołek-dymfok czy jak się tam zwał wszystko jedno napełniam tak: Cały kociołek obkładam od środka całymi liśćmi kapusty wypełniam-
pierwsza warstwa krojone ziemniaki,druga warstwa plastry szynki,trzecia warstwa ziemniaki,następna warstwa siekana surowa kapusta,
potem pokrojony w kratkę boczek ziemniaki,szynka, kapusta itd.itd.kilka warstw w zależności od potrzeb więcej składników mięsnych(podkład pod
wiadomo co....),lub więcej ziemniaków i kapusty jak impreza ma być (,,jałowa'').Zamykam górę oczywiście liściem kapusty,szczelnie zakręcam kociołek i początkowo traktuję to silnym ogniem,następnie na wolnym spokojnym ogniku musi się dopieścic,dopiec powoli.
Ważnepierwsza warstwa na dole powinna być lekko przypalona,wtedy to smak duszonki,zapiekanki czy innej pyszności
(różne nazwy są w obiegu)będzie właściwy! Smacznego.-- Ja przyprawiam na ostro.
Ostatnio edytowane przez jendrus135 ; 18-06-2011 o 19:01
mam pytanie jak robicie szaszłyki? ja planuję takie wersje:
1) kurczak + boczek + cebula + ewentualnie papryka (choć nie przepadam),
2) kurczak + boczek + cebula + cukinia (czy to pasuje? czy coś tu jeszcze dodać?)
3) kurczak + brzoskwinia...i chyba mi tu jeszcze czegoś brakuje, a mam smaka na takie coś...
Może mi coś poradzicie?
---------- Post dodany o 11:02 ---------- Poprzedni post dodany o 11:00 ----------
a robisz to w sreberku czy na tacce?
a do których? do 2 może pieczarki i pomidorki zamiast boczku, a do 3 pieczarki...?
a śliwki suszone?-kiełbasa-papryka-cebula
A takie toto?
jabłko- gruszka- śliwka-ananas-winogrona- truskawki- banan + sok z cytryny
smarować- masłem + sok z c. + cukier
upieczone polać alkoholem
nie robiłam, bo to nie moja bajka
ale spróbowałabym![]()
Ostatnio edytowane przez joje@ ; 21-06-2011 o 11:31
może śliwki suszone zawijane w boczku? mhm....
czy do takiego masełka dodajecie jeszcze jakieś zioła czy robicie tylko z czosnkiem? Kiedyś jadłam z czymś zielonym i też było dobre, ale nie pamiętam jaka zielenina tam była...![]()
Ja polecam bagietkę do pieczenia na grilla np. z biedronkijest pycha jako dopełnienie do szaszłyków czy innego mięsa
a jeżeli ktoś ma ruszt nad ogniskiem to polecam jajecznice z ogniska na boczku ze szczypiorkiem.. mmm pycha zupełnie inaczej smakuje niż taka robiona w domu
![]()